• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
English (United Kingdom)

En 100 årig epok går i graven

Följande artikel finns att läsa på gp.se. Vi kan tyvärr bara bekräfta att det är sant!

 

En hundraårig västkusttradition går i graven på söndag. Orsaken är en trist konflikt.

Ångaren Bohuslän – en av Göteborgs bildskönaste turistattraktioner – lämnar då Marstrand för sista gången.

Därmed förlorar slutligen Göteborgstrakten en klassisk del av sin infrastruktur: möjligheten att köpa en ångbåtsbiljett till Marstrand.

Jag hade hört ryktet tidigare. I morse bekräftade Sällskapet Ångbåten via sin ordförande Kim Forssblad i ett mejl till GP att det tyvärr stämmer.

Marstrand - den mest legendariska av alla västkustens ångbåtsdestinationer - är från och med 2015 år struket från S/S Bohusläns turlista! Det är nästan ofattbart. Redan i början av 1830-talet kom de första ångbåtarna - klart eldfängda hjulångare - till Marstrand. Då var Karl XIV Johan kung. Lasse-Maja var fortfarande fånge på Carlsten. Och sedan åtminstone 1860-talet har göteborgska sommargäster kunnat följa en regelbunden turlista.

Sedan 1914 - med vissa avbrott - har ångaren Bohuslän trafikerat sträckan.

Det känns lite sorgligt. Den senaste gången jag stod i Marstrand och såg Bohuslän lägga till var i augusti i fjol, men redan då anade man att något inte stod rätt till. Ångaren, som kom söderifrån, var tvungen att defilera genom sundet, göra en u-sväng och sedan återkomma norrifrån. S/S Bohuslän fick sedan lägga till vid en utskjutande brygga – inte som förr i tiden vid kajen.

Skälet är en inflammerad intressekonflikt mellan kappsegling och traditionella fartyg. Sedan ett par år blockerar en pontonbrygga för kappseglingsbåtar den gamla handelskajen.

I ett mejl ställt till bland annat Kungälvs kommun (där ju Marstrand ingår) för en vecka sedan (12 augusti) går det att läsa mejlkorrespondensen mellan Marstrands hamnchef Lars Remler, Kim Forssblad, ordförande i Sällskapet Ångbåten, och Kungälvs moderata kommunalråd Anders Holmensköld.

Det är slutet av en diskussion som pågått länge. Sällskapet Ångbåten framhåller att den träbrygga som man hänvisats till innebär för stora risker. Hamnchefen Remler, å sin sida, svarar att säkerheten aldrig har varit så bra …

Låsta positioner, således.

S/S Bohuslän är det sista kvarvarande av Marstrandsbolagets ångfartyg. Generationer av göteborgare vet hur det känns att kliva på i Göteborg och av på kajen i Marstrand. Det finns kanske till och med göteborgare som ännu minns hur det var att äta en riktig ångbåtsfrukost ombord – med korv, skinka och bacon. Och naturligtvis fanns det en immig brännvinskantin med OP, Renat och Skåne …

Brännvinskantinen har förstås varit borta länge. Men fram till på söndag – den 24 augusti 2014 – kan man åtminstone kisa och låtsas lite. Det är sista chansen.

En epok är över. Det känns vemodigt.

 

Ångaren Bohuslän på Facebook

Följ Ångaren Bohusläns 100-årsfirande på hennes egen Facebooksida.

Ångaren Bohuslän på Facebook -->>

 

Ångaren Bohuslän ångar vidare

Sällskapet Ångbåten med säte i Göteborg firar den 14 maj i år 100 årsdagen av leveransen av Ångaren Bohuslän från Eriksbergs Verkstads AB till Marstrands Nya Ångfartygs AB.

S/S Bohuslän är idag den enda bevarade passagerarångaren på västkusten. Varje sommar trafikerar hon bland annat sin ursprungstrad mellan Göteborg och Kungshamn /Gravarne. Via flera av de mellanliggande orterna, utgjorde ångbåtarna på den tiden det begav sig den snabbaste och ibland enda kommunikationen mellan dessa kustsamhällen och övriga Sverige.

Läs mer...

 

Välkommen ombord!

valkommen_ombordVälkommen till hemsidan för Sällskapet Ångbåten, Ångbåten Ekonomisk Förening, Ångaren Bohuslän och Färjan 4.

Här kan du läsa om hur Ångaren Bohuslän en gång räddades ifrån skärbrännarna av ett gäng unga entusiaster (en av killarna är i högsta grad aktiv än idag) för över 40 år sedan.

Du hittar också turlistorna för fartygen och information om vem man kontaktar för att chartra dem och mycket annat.

 

Väggalmanacka för 2014 !

100 kronor / styck (hämtpris)

Finns att köpa ombord på Ångaren Bohuslän.

För er som inte kan komma ner kan vi skicka, mot portokostnad.

Hör av dig till Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den eller ring 0733-62 27 83

 

Sällskapet söker dig.....

... som vill mönstra på som ideell besättning på våra fartyg.

Det krävs många villiga händer för att underhålla och segla med våra fartyg. Vi behöver förstärkning såväl i intendenturen och i maskin som på däck och på bryggan.

Är detta något för dig?

Då vill vi gärna komma i kontakt med dig!